SBS nedir, niye vardır, olmasa ne olur?

SBS nedir, niye vardır, olmasa ne olur?
Seviye Belirleme Sınavı (SBS)

İlk öğretim 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda merkezi sistemle uygulanacak olan Seviye Belirleme Sınavları, OKS’nin yerini alarak anadolu, fen lisesi, özel liseler ve polis kolejne yerleştirmede önemli rol oynayacak olan sınav sisteminin adıdır.
Yeni bir uygulama başlatan Milli Eğitim Bakanlığı, SBS’nin söz konusu okullara yerleşmedeki payının %75 olduğunu açıklamıştır. Yerleştirmede esas alınacak puan aşağıdaki ölçütlere göre belirlenecektir:

6. sınıf SBS puanının % 25 i,
7. sınıf SBS puanının % 35 i,
8. sınıf SBS puanının % 40 ı,

alınacak, ilk öğretim başarı puanının % 25’i ve % 5’lik davranış puanı ile birleşerek, orta öğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puan belirlenecektir. ( Bu yıl 7. sınıfta SBS’ye girecek öğrenciler için farklı bir uygulama yapılacak; 7. sınıfta girilecek SBS’nin % 40 ‘ı ve 8. sınıf SBS’nin % 60’ı kullanılacaktır.)

Sınav Müfredatları
SBS, Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve yabancı dil dersi konularından oluşacaktır. Derslere göre ağırlık katsayıları şöyledir:

attachment

2007-2008 öğretim yılında SBS 6. ve 7. sınıflara uygulanacak, 8. sınıflar için son kez OKS yapılacaktır. Öğrenciler 2008- 2009 öğretim yılından itibaren 8. sınıflarda da SBS uygulaması başlayacaktır.
SBS ‘ye girmek zorunlu değildir, ancak bir öğrenci 6. sınıfta SBS’ye girmemişse ve 7. Sınıf itibariyle fikrini değiştirip SBS’ye girme kararı almışsa, 6. sınıf SBS’nin tekrarı olmayacak, öğrencinin 6. sınıf puanı en düşük puandan hesaplanacaktır

Bazı Kısaltma ve Tanımlamalar

SBS (Seviye Belirleme Sınavı): 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda Merkezi Yerleştirme sistemi ile yapılacak sınavlar.
YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı ): İlköğretimin 6,7 ve 6. sınıflarında gösterilen ders başarısına dayalı puan.
YDP (Yöneltme ve Davranış Puanı): Öğrencinin 6,7 ve 8.sınıflarda sergilediği davranışlar ve ilköğretim yöneltme ve yönlendirme yönerges, verileri doğrultusunda sınıf öğretmenler kurulunca verilecek puan.
OYP (Orta Öğretime Yerleştirme Puanı): 6,7 ve 8.sınıfların sonunda her sınıf düzeyinde SBS,YBP VE YDP sonuçlarının toplamı.
G-OYP (Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı): 6,7 ve 8. sınıflardaki OYP’lerin toplamından oluşan puan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu