Senegal Başkenti Neresi

Senegal Başkenti Neresi
Senegal Nehri’nin güneyinde, Batı Afrika’da yer alan bir ülkedir. Batıda Atlas Okyanusu 531 km, kuzeyde Moritanya 813 km , doğuda Mali 419 km, güneyde ise Gine 330 km ve Gine Bissau 338 km sınırı bulunan Senegal’in toplam sınır uzunluğu Atlas Okyanusu dahil 3171 km dir. Yeşil Burun adaları Senegal kıyılarının 560 km ötesindedir.

Ülkenin başkenti Dakar’dır. Dakar ülkenin ve afrika kıtasının en batısında bulunan Cap-Vert yarımadasında kurulmuştur. Atlantik okyanusuna 531 km kıyısı bulunan Senegal’de tarihte çeşitli sömürge kolonileri kurulmuştur. Dakar’ın 300 metre açıklarında bulunan Gorée Adası 19. yüzyılda köle ticareti için kullanılmaktayken, günümüzde ise bir turizm merkezi olarak tüm dünyaya köle ticaretinin dehşetini göstermek için kullanılmaktadır.

senegal3

Ekonomisi:
Senegal’de ekili alanların önemli bir bölümü yerfıstığına ayrılmıştır. Bundan başka darı, pirinç, pamuk ve şekerkamışı yetiştirilir. Bol miktarda balık avlanır. En gelişmiş sanayileri yerfıstığı yağı işleme ve balık konserveciliğidir.

1973 yılında Senegal ve diğer batı afrika ülkeleri Batı Afrika Ekonomik Topluluğunu (ECOWAS) oluşturdu. Petrol ve Senegalin en büyük ihraç ürünü olan yer fıstığının fiyatlarının yükselmesi sebebiyle 1970’li yıllarda ekonomide kötü dalgalanmalara sebep oldu, bundan dolayı Senegal turizm ve balıkçılık gibi yeni endüstrilere yönelmek zorunda kaldı.

Ülke için en önemli döviz getirici kalemler arasında turizm sektörü sayılabilir. 1970’li yıllarda başlayan süreç önemli bir döviz getirici kalem olmuştur. Dakar, Thies ve Ziguinchor turizmde hareketliliğin yaşandığı bölgelerdir. Gelen turistlerin çoğunluğu Avrupalı, yarıdan fazlası ise Fransız’dır.

senegal2

Senegal Fransa’dan bağımsızlığını 4 Nisan 1960 tarihinde kazanmıştır.

Coğrafi Konumu:
Güneydoğusu dışında, Senegal oldukça düz ve alçak bir ülkedir. İklimi çok sıcaktır. Kuzeyde sakızağacı ve mimoza, Senegal Irmağı vadisinde de arapzamkı çıkarılan akasya ağaçları yetişir. Orta kesimi çöl gibi kumluk bir alandır. Güneyi ise tropik bitki örtüsüyle kaplıdır. Ülkede yaşayan yabancıl hayvanlar arasında en önemlileri maymun, antilop, aslan ve sırtlandır. Akarsularda timsah, suaygırı ve kaplumbağa bulunur.

Senegal’in başkenti Dakar’daki pembe göl bakteriler hariç hiçbir canlının yaşayamayacağı kadar tuzludur.
senegal1

senegal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu