Sitrik asit fermantasyonu hakkında bilgi verir misiniz?

Sitrik asit fermantasyonu hakkında bilgi verir misiniz?
Krebs Çemberi

Glikolizle meydana gelen pruvatın,oksijen varlığında asetil-coa ve CO2 ye dönüşmesinden sonra krebs devri başlar.Mitokondrilerin içinde gerçekleşir.İlk oluşan ara bileşik sitrik asit olduğu için krebs devrine sitrik asit devride denir.

Sitrik Asit Fermantasyonu

Üretilen pirüvik asitler oksijen varlığında ortama birer tane CO2 ve H2 vererek asetik asite parçalanır.Asetik asit kısa adı CoA olan bir enzim ile bağlanarak asetil CoA oluşur.Bu arada açığa çıkan hidrojenler NAD tarafından tutularak NADH2 üretimi yapılır.
2Pirüvik asit 2 Asetil CoA+2CO2+2NADH2
Pirüvik asitin asetil CoA ya dönüştüğü reaksiyonlar glikoliz veya krebs devri reaksiyonlarına dahil olmayıp ara bir reaksiyondur.Bu reaksiyonlar mitokondride gerçekleşir.

Solunum sonucu oluşan 12 molekül suyun 6 molekülü krebs devrinde kullanılır.Glikoliz evresinde oluşan Pirüvatın mitokondri içerisindeki matrixe geçip O2’li solunuma katılabilmesi için Asetil CoA ya dönüşmesi gerekir.Ortamda O2 varsa pirüvat,Asetil CoA ya döndürülür.

Sonuçta = 4 CO2,6 NADH2,2 FADH2 , 2 ATP üretilir.(Substrat düzeyinde).

NADH2 kendi başına enerji değildir.Enerji haline dönüşmesi ,ATP üretiminin yapılabilmesi için NADH2’nin taşıdığı yüksek enerjili elektronların ve hidrojenin ETS ye aktarılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu