Su Tasarrufu Nedir Nasıl Yapılır Maddeler Halinde

Su Tasarrufu Nedir Nasıl Yapılır Maddeler Halinde

su tasarrufu maddeler halinde

Tasarruf nedir?
Hayatımızın sürmesinde, insanların ve diğer canlıların kullandığı, hayatımızın vazgeçilmezi olan maddelerin tüketiminde dikkatli davranma isteği, yeterli olduğu kadar kullanma, idareli tüketmeye tasarruf denir.

Su tasarrufu yapılır?

  1. Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir.
  2. Su akıtırken daha az akıtan duş başlıkları ve muslukları kullanılmalıdır.
  3. Diş fırçalarken musluklar kapatılmalıdır.
  4. Mümkün olduğunca küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanılmalıdır.
  5. Kısa sürede duş alınmalıdır.
  6. Sifon asgari çekilmelidir. (Her sifon çekildiğinde, beş günlük içme suyu kaybedilmektedir)
  7. Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen doldurmadan çalıştırmamalıdır.
  8. Randımanlı su kullanan aletler tercih edilmelidir. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin böyle olmasına dikkat edilmelidir.
  9. Sıcak su musluğu açıldığında suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyun ziyan olmaması için kova doldurulup bu su gereken farklı yerlerde kullanılmalıdır (Örneğin, çiçek sulama, tuvalete dökme, balkon yıkama).
  10. Ne kadar az su kullanırsak o kadar az depolanmış su gerekir ve o kadar az atık su oluşur. Biz de boşa harcadığımız suyu kesmekle su faturalarından kolaylıkla %25 oranında tasarruf sağlamış oluruz.
  11.   Üç beş parça çamaşır ya da bulaşık için makinelerinizi çalıştırmayın. Doluluk oranı ne olursa olsun makine, yıkama işlemi için aynı su miktarını kullanacaktır.
  12.   Sifonun bir kullanımda 10 lt su harcadığını biliyor musunuz? Peki isterseniz bu miktarı azaltabileceğinizi biliyor musunuz? Yeni teknolojilerle sifonun bir çekimde harcadığı suyu azaltabilme imkanı var. Rezervuarların boyutunu küçülterek yarı yarıya tasarruf sağlayabilirsiniz. Tabi sifonu gereksiz yere çekmemekte önemli bir konu!
  13.   Görünüme önem verirken bilinçsizce doğaya zarar vermeyin. Sifonu çektiğinizde klozeti temizlemek ya da suyu renklendirmek için kullandığınız maddeler kanalizasyona karışır. Bu da kirliliğe sebep olur.
  14.   Makineniz varsa bulaşıkları elde yıkamak yerine, bulaşık makinesinde yıkamayı tercih edin. İlla elde yıkamanız gerekiyorsa akan her damla suyun hayat olduğunu unutmayın ve israftan kaçının.
  15.  Günlük işlerinizi yaparken (traş olmak, diş fırçalamak, el ve yüz yıkamak) ihtiyacınızdan fazla su akıtmamaya özen gösterin.
  16.   Temizlikte doğal ürünleri tercih edin. Doğal temizlik ürünleri hem daha az suyla durulanabilir hem de doğaya zarar vermez.
  17.   Bahçeniz varsa sulama yapmak için buharlaşmanın az olduğu zamanları tercih edin. Sabah erkenden ya da akşamüstü vakitleri sulama için uygundur.
  18.  Otomobiliniz varsa temizliğini kova ve bezle yapabilirsiniz. Hortumla yapacağınız yıkama işleminde litrelerce su harcayacağınızı unutmayın.
  19.   Meyve, sebze yıkarken kap kullanmayı tercih edin. Kaba dolan suyla çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.

 

Su_Tasarruf_Tedbirleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu