Uzay Mekiğinin Tarihi

Uzay Mekiğinin Tarihi
Uzay mekikleri ilk defa 1981′de NASA tarafından kullanılmaya başlanan uzay araçlarıdır. Amacı uzaya gönderilen aracın tekrar tekrar kullanılarak maliyetini azaltmaktı. Zira ABD Uzay Mekiği 120′den fazla uçuş yapmıştır. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar tekrar kullanılabilir uzay mekiklerinin eski tip roketlere göre daha maliyetli olduğunu gösterdi.

ABD Uzay Mekikleri tasarımlarının hatalı olduğu ve güvenli olmadıkları gerekçesiyle eleştirilmiştir. Mekiklerde bir kaza durumunda personeli kurtaracak bir tahliye sistemi yoktur (bu sistem Soyuz, Apollo ve diğer insanlı uzayaraçlarında vardır). Hizmete alınan beş Uzay Mekiği’nden ikisi kazalar sonucunda yok olmuş ve personelleri hayatlarını kaybetmiştir. Bunun sonucunda Uzay Mekikleri, uzay tarihinin en riskli projesi halini almıştır. Bu nedenle yeni mekikler üretilmemekte olup, var olanlar 2010 yılından itibaren kullanımdan kaldırılacaktır.

Toplamda 5 uzay mekiği üretilmiştir.

Bunlar :

1-Columbia Uzay Mekiği.Üretim tarihi 1981 dir.2003 de fırlatma sorunsuz geçti.Ancak görevini tamamlayıp dünyaya döndüğü sıra yere inmesine çok az kala infilak etmişti.

2-Challenger Uzay Mekiği:1983 de üretildi.1986 da kalkıştan kıza bir süre sonra aşırı soğuktan dolayı yakıt tanklarındaki contaların yakıt kaçırması sonucu infilak eti.

3-Discovery Uzay Mekiği:1984 de üretildi.Bir çok başarılı görevde bulundu.Özellikle MİR uzay istasyonuyla çok başarılı kenetlenmeler oluşturdu.Hala kullanılmakta.

4-Atlantis Uzay Mekiği:1985 de üretildi.Discover gibi oda sorunsuz birçok uçuş gerçekleştirdi.Hala kullanılmakta.

5-Endeavor Uzay Mekiği:Üretim tarihi 1991 dir.Halen kullanılmakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu