Yakıt enerjisinde ne gibi tasarruflar yapılabilir?

Yakıt enerjisinde ne gibi tasarruflar yapılabilir?
Baca temizliği sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konlardan biridir. Gerek ısıtma sisteminin verimi gerekse bina yangın güvenliği baca temizliğine bağlıdır. Ülkemizde binalarda oluşan yangınların %20’si bacalardan kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan soba zehirlenmelerinin de en büyük nedeni temizlenmemiş bacalardır. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engeller ve oluşan partiküller bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet vermektedir. Temiz bir baca yakıtın daha kaliteli yanmasıyla, yakıtta tasaarruf sağlar ve çevre kirliliğinide önlemiş olur.
Baca temizliği ile ilgili belediyelerce ve itfaiye müdürlüğünce bazı şartnamelere bağlanmıştır. Buna göre bacaların periyodik olarak temizlenmesi gerekmektedir.
Periyodik baca temizlikleri;


Motorin (Mazot) Kalorifer Kazanları : Yılda 1 Kez
Kömür ve Fueloil Kalorifer Kazanları : Yılda 2 Kez
Odun ve Kömür Sobaları : Yılda 2 Kez
Gaz yakan Sobalar : Yılda 2 Kez
LPG ve Doğalgaz yakıtlı kazanlar : Yılda 1 Kez
Lokanta, Restaurant ve Yemek Fabrikaları baca temizlik periyotları:
LPG, LNG ve doğalgaz kullanılsa bile otel, lokanta, restaurant, yemek fabrikası gibi halka açık yerlerle, ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm yerlerin bacalarının yılda 3 defa temizlenmesi gereklidir.
Baca temizliği ile ilgili yasa:12.06.2003 tarih ve 2002/4850 sayılı “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine ve 23.08.1985 tarih ve 18851 sayılı İtfaiye Yönetmeliği Baca Yönergesine göre baca temizliği periyodik olarak yapılması zorunludur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu