Zekeriya sofrası hangi mezhepte bulunur?

Zekeriya sofrası hangi mezhepte bulunur?

Mezhepler, İslam’ın doğuşundan 250 yıl sonra çıkmıştır. Mezhep, imamlarının ictihadlarıdır. İhtilaflı olan bir konuda Müslüman vatandaşlar, seçme hakkına sahiptir. Hangi mezhebi isterse onu seçer, isterse de mezheplerden seçme yapar. Mezhepler, dinde kolaylık sağlar. Ama mezhepler arasına aşılmaz duvarlar koyarsanız o zaman mezhepler zorluk sebebi olurlar.

Şimdi olduğu gibi… Sonuç olarak dilediğiniz mezhepten dilediğiniz konuyu seçebilirsiniz ve ona uyabilirsiniz. Aksini söyleyenlere itibar etmeyin, onları da uyarın, dinde zorluk yoktur.
Evleneceğim gençle ilişkiye giriyoruz. Bazı nedenlerle evliliğimiz ertelendi. Günah mı?
CEVAP: Nikahsız ilişki, çok büyük günahtır. Siz, en kısa zamanda nikahınızı kıydırıp hemen evlenin. İçinde bulunduğunuz durum, hem günah, hem tehlikelidir. Hızla evlenin, hem günahtan, hem tehlikeden kurtulun… Evet, evlenirseniz günahından kurtulursunuz. “Evleneceğiz” diye bir genç kızın kendisini bir erkeğe teslim etmesi çok tehlikeli ve zararlı bir davranıştır. Çünkü o erkek, bir süre sonra sizi terk edebilir. Ortada kalırsınız. Önce resmi nikahınızı yaptırın, sonra da kendinizi teslim edin.
Arabi Ayı, hangi aydır? Bu ayın ilk cuması çok hayırlıymış. Doğru mu?
CEVAP: Bütün günler ve bütün zamanlar eşittir. Ancak bazı günler, daha mübarektir. Üç ayların ilk cuması, Ramazan Ayı’nın ilk cuması, Kadir Gecesi, Bayram günleri, Kandil gün ve geceleri mübarek gün ve geceler olarak sayılabilir. Şu var ki, siz hayırlı ve verimli işler yaparak her gününüzü mübarek yapabilirsiniz.
Eğer, bir insan değerlendirmez ise, onun için her gün bayram günü ve Kadir Gecesi olsa ne faydası olur? Dolayısıyla biz her günümüzü ve gecemizi Kadir Gecesi ve günü bilelim ve ona göre hayırlı işler yapalım.
‘Kişi kavmini sevmekle suçlanamaz’ şeklinde bir hadis var mıdır?
CEVAP: “Kişi kavmini sevmekle suçlanamaz” şeklinde bir hadis olduğunu biz de zaman zaman duyarız. Ama biz de görmedik. Bu ifade zayıftır. “Suçlanmamak” ne demek, insan kavmini sevecektir. “Bütün Müminler kardeştir” diyen ayet ne demek istiyor? Yani “Kardeş gibi seveceksiniz” demektir. 27 yıl önce yazdığımız “İslam’a Göre Milliyetçilik” adlı 414 sayfalık kitabımızda bu konular geniş olarak açıklanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu