Hoşgörü temalı bir kompozisyon çalışması nasıl yapılır?

Hoşgörü temalı bir kompozisyon çalışması nasıl yapılır?
Hoşgörü
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoşgörü, müsamaha, tahammül, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. İzin verme, aldırmama, iyi karşılama anlamlarına da gelir.
Sosyal ilişkilerde bir tarafın, bazen farkında olmadan, kasıtlı olmayarak, bazen de kasıtla diğer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratması durumunda, diğer tarafın bunu görmezden gelerek veya cevabınından vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir.Tasavvuf’ta Mevlana hoşgörü’ye en güzel örnektir. Hoşgörülü olmak insanlarla ilişki kurmanın en iyi yoludur.

^bu bilgilerden yola çıkarak gördüğünüz yaşadığınız ya da okuduğunuz hikayelerle şekillendirerek bir kompozisyon yazabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Hoşgörü İle İlgili Kompozisyon

    Hoşgörü birbirimize tolerans göstermemiz,birbirimizi anlamamız,sevmemiz  ve saymamızdır.Maalesef yaşadığımız dönemde hoşgörüye olduğundan fazla  ihtiyacımız var.Malum ırkçılığın ve şiddetin en üst seviyeye çıktığı  zamandayız.
    Beyazın siyaha,sarışının çekik gözlüye gösterdiği tavırlar oldukça aşağılayıcı..

    Toplumumuzda da hoşgörüsüzlük üst seviyede.Omuz attı diye,küfür etti  diye birbirimizi öldürüyoruz.Türk-Kürt çatışması oluyor.Türkler kürtleri  sevmiyor,hor görüyor.Oysa eskiden böyle bir durum yoktu.İnsanlar huzur  ve refah içinde yaşıyorlardı.Nitekim Kurtluluş savaşında  Türküyle,Kürdüyle,Arabıyla,Çerkeziyle hep birlikte kurtuluşumuz  için,bağımsızlığımız için savaşmışız.

    Savaşların,hor görmenin,aşağılamanın hepsinin nedeni tabii ki  hoşgörüsüzlük.İnsanlar biraz alttan alırsa,biraz empati kurarsa bunlar  ortaya çıkar mı? Yol ortasında acımasızca bir grup insan tek bir kişiyi  dövüyor..Eğer içlerinden bir Allah’ın kulu ‘Ulan acaba ben bu adamın  yerinde olsaydım ne yapardım,nasıl yerin dibine girerdim’ derse ne olur?  Acaba bu kavga son mu bulur,yoksa devam mı eder?

    Bildiğiniz gibi dinimizde,peygamberimiz de hoşgörüyü  emretmiştir.Peygamberimiz ‘ Arabın arap olmayana,arap olmayanın araba  üstünlüğü yoktur’ demiştir.Keşke hep uysak değil mi hoşgörü  kurallarına,birbirimizi sevsek,bir omuz için adam öldürmesek…
    Bütün dünya buna inansa bir inansa
    Hayat bayram olsa
    İnsanlar el ele tutuşsa birlik olsa
    Uzansak sonsuza…
    Alıntıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu