Sel, çığ ve heyelana karşı alınacak önlemler nelerdir?

Sel, çığ ve heyelana karşı alınacak önlemler nelerdir?

Sel Felaketine Karşı Alınacak Önlemler

Her tip meteorolojik afet için bir erken uyarı birimi oluşturulmalı.

Günümüzde yağış alanları ve yağış yoğunluklarının belirlenmesinde oldukça etkili biçimde kullanılan Doppler radar sistemleri ve uydu dataları ile çalışan erken uyarı birimlerinden yararlanılmalı.
İl ve ilçelerde bu uyarı birimi ile koordineli olarak çalışacak kurtarma birimleri oluşturulmalı. Bölge radyoları, herhangi bir tehlike anında halkı bilgilendirerek, uygulayacakları yöntemler konusundauyarıda bulunmalı.
Sel öngörüsü için özenli istatistiki çalışmalar yapılmalı.
Belediyeler, dere ve nehir yataklarına yerleşimin önlenmesi konusunda titizlik göstermeli.
Buralarda yerleşimin önlenmesinin yanı sıra oluşacak engeller düzenli olarak temizlenmeli.
Dere ve nehirlerin denizle birleştiği kanallar düzenli olarak temizlenerek açık tutulmalı.

Çığ Felaketine Karşı Alınacak Önlemler

Eğimin çok bulunduğu yerler yeterince ağaçlandırılmalıdır.
Çığ olma olasılığı kuvvetli olan yerlerde perdeleme yapılmalıdır.
Kış sporları çığ alanlarından uzak yerlerde yapılmalıdır
Çığ bölgelerinden geçerken gürültü çıkarılmamalıdır.
Kara ve demir yolu ulaşımı çığ alanlarının uzağında yapılmalıdır.

Heyelan Felaketine Karşı Alınacak Önlemler

Dik ve eğimli olan araziler boyunca bitki örtüsü korunmalı. Doğal bitki örtüsü tahrip edilmemeli, tahrip olan bitki örtüsünün yerine yine ağaç dikimi yapılmalıdır. Çünkü Heyelan felaketine neden olan en önemli olay, dik arazilerde toprağın kendi kendini tutucu özelliği olmayışı ve tahrip edilen bitki örtüsü kökleri vasıtası ile toprağı tutamamasıdır.
Dik yamaçlar teraslar yapılarak eğimleri azaltılmalı ve ağaçlandırılmalıdır.
Eğimli arazilerde toprak eğimin çok dik olduğu yöne doğru yerçekimi ivmesi nedeni ile kaymak isteyecektir. Su toprağın özgül ağırlığını arttıracak ve yerçekimi ivmesinin değerini büyültecektir. Heyelan olan bölgeler göz önüne alınırsa, bazı bol ağaçlı bölgelerde de Heyelan felaketi görülmektedir. Bu bölgelerde Heyelana Karşı Alınacak Önlemler ‘in başında, yamaç boyunca açılacak geniş su kanalları gelmektedir. Bu sayede, su kolayca toprağın içerisine nüfus etmeksizin akacak ve Heyelan oluşmasını önleyecektir.
Doğal Afetler arasında Heyelan özellikle ülkemizde sıkça görülmektedir. Ülkemizde heyelanın en çok görüldüğü yerler ise, tabakaların yamaç eğimi ile aynı yönde olduğu alanlardır. Bu alanlarda yapılan yollar, direk heyelan tehlikesi altındadırlar. Bu gibi yol çalışmalarında Heyelan önleyici duvarlar yapılmalı ve yol güvenliği sağlanmalıdır.
Türkiye’de Heyelan olayının sık görüldüğü yerlerin başında gelen Karadeniz Bölgesi, Doğal Afetler arasında Heyelan olayının en sık görüldüğü bölgenin başında gelir. Çünkü Karadeniz Bölgesi, iklim nedeni ile çok yağış alan bir bölgedir. Ayrıca bölgedeki dağların kıyıya paralel uzanması ve yamaçların çok dik olması, heyelan afetinin gerçekleşmesi için tüm gerekçeleri tamamlamaktadır. İşte bu bölgelerdeki yaylalar incelenildiğinde görülüyor ki, bölge evleri hep dik yamaçların üzerine yapılmıştır. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Heyelanın gerçekleşmesi için, tüm maddeler tamamlandıysa, o bölge yaşam alanı olarak kullanılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu